Vertragen in de herfst

Bijgewerkt: 7 dec 2019

We zitten nu al even in het herfstseizoen en niet iedereen wordt daar even blij van, dus daarom kies ik ervoor om toch nog even te schrijven over hoe je het herfstseizoen kan benaderen. In de hoop dat je er meer van kan genieten dan bij de pakken te blijven zitten en je dagen verlangend naar de zomer door te brengen. In de oosterse geneeskunde beschouwen ze de herfst als het seizoen om onze energie naar binnen te brengen en ons zo voor te bereiden op de winter. De herfst is de perfecte tijd om nieuwe intenties voor je zelfzorg routine vast te stellen, er eentje te beginnen of je oude gewoonten te vernieuwen. Voordat je het weet zijn de feestdagen er weer met alle bijhorende drukte, dus hoe je voor jezelf en eventueel voor je gezin zorgt in aanloopt ervan geeft de juiste aanzet om dit tijdens de dikwijls drukkere wintermaanden ook te blijven doen.


Je moet geen voorstander van de oosterse geneeskunde te zijn om zelf te voelen dat naarmate het weer koeler wordt, we onze energie meer naar binnen brengen , waardoor we tijd hebben om even te pauzeren, na te denken, de balans op te maken en het zomerseizoen verwerken.


Heb je nood aan een duwtje in de rug om in herfstmodus te komen? Misschien helpen onderstaande suggesties dan om meer in de mood te komen en te vertragen. Want uit dat laatste halen we allemaal heel veel.1. Voed je lichaam met seizoensgebonden voedsel.

Tijdens dit seizoen vraagt het lichaam instinctief naar gekookte warme maaltijden, aardse voedingsmiddelen, rijke geuren en warmere kleuren. Heb je tijd ga dan je groenten halen bij de lokale boer voor lekkere seizoensproducten. Lokaal geteeld voedsel geeft jou en je gezin een echte voedingsboost omdat de tijd tussen plukken en het te eten korter is. Herfstfavorieten zoals appels, broccoli, bieten en pompoen zijn gezonde en heerlijke en lekkere opties voor een echte herfstmaaltijd. Kool, aubergines, boerenkool, bouillons en gebakken donkere bladgroenten zijn in feite allemaal goede en lekkere keuzes. Pompoenen bijvoorbeeld bevatten vitamine A, vezels, kalium en fytosterolen. Deze voedingsstoffen ondersteunen o.a. het gezichtsvermogen, kunnen bijdragen bij gewichtsverlies en zijn in onderzoeken aangetoond om cholesterol te verlagen.

Kook je graag? Dan kan je tijdens het weekend een paar uur vrij maken om enkele van je favoriete gerechten voor de week te bereiden. Het kan een fijne manier zijn om voor jezelf en anderen te zorgen, dit in lijn met de innerlijke energie van het seizoen en daar bovenop heb je minder werk wanneer je door de week thuiskomt na je werk.2. Breng tijd door in de natuur.

De herfst is een mooie tijd om tijd door te brengen in de natuur. Het geritsel van de gevallen bladeren die heerlijk knapperen onder je voeten, de prachtige kleuren van degene die nog aan de boom hangen en uiteraard het kastanjes rapen. Wat niet alleen leuk is om te doen maar ze zijn ook zo lekker! Bovendien verhoogt tijd buitenshuis doorbrengen je vitamine D-gehalte en dat maakt je o.a. gelukkiger en energieker.3. Neem voldoende rust.

Slaap is essentieel om ons geaard, gelukkig en gezond te houden. Door voldoende rust te nemen eren we de verandering in het seizoen door af te stemmen op onze natuurlijke cyclus. Studies tonen aan dat na verloop van tijd gebrek aan slaap het immuunsysteem schaadt, waardoor we gevoeliger worden voor bijvoorbeeld verkoudheden en virussen die bij de koelere maanden horen. Onvoldoende slaap wordt ook in verband gebracht met te weinig energie en gewichtstoename. Idealiter moeten volwassenen 8-10 uur per nacht slapen, ongeacht het seizoen en hebben ze misschien zelfs meer nodig tijdens de koudere maanden. Hou wel in gedachte dat we allemaal verschillend zijn. Je kan eventueel experimenteren met je slaappatroon tijdens de komende weken om aan te voelen wat voor jou het beste werkt. 7 uurtjes, 9 uur? Dutjes zijn ook een prima manier om wat meer rust in je leven te brengen, hou ze kort en doe ze niet meer na 14u30 zodat ze niet je slaap 's nachts bederven. Kortom, probeer zoveel mogelijk rust te krijgen om jezelf dit en komend seizoen zo goed mogelijk te voelen.


4. Neem een vitamine D-supplement.

We halen het grootste deel van onze vitamine D uit de zon, dus onze inname ervan vermindert tijdens donkerdere en koelere maanden doordat we meer tijd binnenshuis doorbrengen. Vitamine D verhoogt o.a. de energie, houdt onze botten sterk en ondersteunt het immuunsysteem. Het is aangeraden om minstens van oktober tot april extra vitamine-D in te nemen, liefst van al degene die organisch onttrokken is omdat we die beter opnemen. Het stimuleert je humeur en immuunsysteem en gaat ook het bekende en gevreesde winter dipje tegen.


5. Neem wat tijd voor jezelf.

Breng een rustige middag door met een boek, drink een lekker kopje thee of ga gewoon even rustig in stilte zitten. Er zijn zoveel manieren waarop we ons kunnen verbinden met onszelf en eventueel kunnen nadenken over wat ons vreugde brengt. De herfst nodigt ons uit om te vertragen en te bekijken welke positieve veranderingen we in ons leven kunnen teweegbrengen.6. Restorative Yoga

Hoewel elke vorm van yoga onze aandacht naar binnen doet keren is het herfstseizoen, waar we dus willen vertragen, een goede tijd om restorative ofwel herstellende yoga te beoefenen. Als je reeds een vaste yoga praktijk hebt is deze yin vorm van yoga een mooie aanvulling. Je neemt yin yoga houdingen aan met de extra ondersteuning van kussens en dekentjes om op die manier zoveel mogelijk te kunnen ontspannen en liefst van al helemaal weg te smelten in de houding. Hou je aandacht bij je ademhaling om je niet door gedachten en andere externe dingen te laten afleiden.


In de traditionele Chinese geneeskunde wordt herfst geassocieerd met de longen en dikke darm orgaansystemen, die de ademhalings- en eliminatiefunctie van het lichaam regelen. Deze systemen zijn krachtig symbolisch voor de natuurlijke cyclus van geven en ontvangen van het leven. De longen accepteren zuurstof en geven deze later vrij als koolstofdioxide. En de voedingsstoffen worden later weer als afval geëlimineerd.


Yoga stimuleert de goede werking van de meridianen ofwel subtiele energiebanen. Hierbij enkele yin/restorative yoga houdingen die perfect bij de herfst passen:


Kortom, geniet van het mogen vertragen, cocoon zoveel als mogelijk en zorg voor jezelf!

55 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

© 2020 by Soul Coaching Antwerpen